5 juli 2018

Saft!



Oj, snart ett halvår sedan jag uppdaterade här. Jag har haft fullt upp med skolan hela våren, och inte hunnit baka så mycket alls. Men nu under sommaren har jag lite mera fritid, och kanske hinner lägga upp lite inlägg då och då.  

Jag har redan hunnit göra fyra olika sorters saft; fläderblom, rallarros, syrén och rabarber. Jag utgår från ett recept med lika delar strösocker och vatten, plus citron. Mängderna beror på hur mycket blommor/frukt du har. Jag använde 1,5 kg till ungefär 20 blomklasar och 1 kg rabarber, och 2 stycken citroner.





Börja med att skölja blommorna/skära rabarbern i bitar (med skalet kvar - de ger fin färg). 
Lägg i en kastrull. 
Skiva citronen tunt och lägg ner bland blommor/frukt. 
Koka upp strösocker och vatten i en annan kastrull och häll över blommorna/frukten. 
Blanda runt lite och ställ in i kylen när det svalnat. 
Låt stå 2-5 dagar. 
Sila ner saften i en kastrull och koka upp.
Låt koka några minuter och ta under tiden bort skummet som flyter till ytan.
Desinficera flaskorna genom att koka dem ett par minuter i en kastrull eller hälla i kokande vatten och låta stå ett par minuter. 
Töm flaskorna på vattnet och häll i den varma saften och stäng direkt.
Oöppnade flaskor kan förvaras i rumstemperatur, öppnade ska hållas i kylen.









Perfekt att svalka sig med under de varma sommardagarna som kommer! 🍹