Recept på en klassisk sockerkaka som passar lika bra på fikabordet året runt, och kan varieras nästan hur mycket som helst.
Här är några varianter jag gjort:
Citronkaka med brynt smör
Lyxig saffranskaka
Kryddig körsbärskaka
Tigerkaka med apelsin
75 gram smör
2 dl mjölk
3 dl strösocker
3 ägg
Skal och saft av 1 citron
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form, 1½ liter.
Smält smöret och häll i mjölken så det svalnar lite.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Blanda i smöret, citronsaft och -skal i äggsmeten, och vänd sedan försiktigt i mjölet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter.
Känn med en sticka om smeten är färdig, den ska inte vara kladdig.
Ta ut kakan och låt den svalna i formen några minuter, vänd den sedan och låt svalna helt på galler med formen över.
Ha en fin helg! ♥