25 augusti 2017

Klassisk sockerkaka


Recept på en klassisk sockerkaka som passar lika bra på fikabordet året runt, och kan varieras nästan hur mycket som helst. 


Här är några varianter jag gjort:

Citronkaka med brynt smör
Lyxig saffranskaka 
Kryddig körsbärskaka 
Tigerkaka med apelsin






75 gram smör
2 dl mjölk
3 dl strösocker
3 ägg
Skal och saft av 1 citron
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form, 1½ liter.
Smält smöret och häll i mjölken så det svalnar lite.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Blanda i smöret, citronsaft och -skal i äggsmeten, och vänd sedan försiktigt i mjölet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter.
Känn med en sticka om smeten är färdig, den ska inte vara kladdig.
Ta ut kakan och låt den svalna i formen några minuter, vänd den sedan och låt svalna helt på galler med formen över.


Ha en fin helg! ♥