12 september 2017

Äppelsmulpaj med apelsin


Hösten är här! Och vad passar bättre att värma magen och själen med än en bit ljummen äppelpaj? Den här smulpajen smaksatte jag med apelsinskal. Det passar så bra ihop med kanelen. 




1 dl vetemjöl
3 dl havregryn
½ dl strösocker
1 msk ljus sirap
½ dl hackade mandlar
100 gram kallt smör

3 stora äpplen
1 dl strösocker
1 msk kanel
Skal av 1 apelsin

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en pajform, ca 26 cm i diameter.
Blanda vetemjöl, havregryn, strösocker och mandel.
Häll i sirapen och smöret skuret i små kuber. 
Nyp ihop till en deg.
Kärna ur äpplena och dela dem på hälften.
Skär i ca ½ cm tjocka skivor, och halvera sedan dem.
Blanda strösocker och kanel i en bunke och vänd äpplena i blandningen.
Lägg äppelskivorna i pajformen. 
Riv över apelsinskal.
Smula över degen över äpplena.
Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.



Ha en fin tisdag!