9 september 2016

Örfilar, bullkakor och längder



Igår gjorde jag en stooor sats vetedeg, som kom att räcka till 9 små längder, 2 bullkakor och 15 örfilar. Längderna fick tre olika fyllningar; vanilj, kanel och nutella med valnötter. Bullkakorna blev i smakerna vanilj, respektive kanel med apelsin. Örfilarna, som ju är finska kanelbullar, smakar just kanel.


Fördeg
1000 gram kall mjölk eller vatten
80 gram jäst
1000 gram vetemjöl
400 gram strösocker
30 gram mortlade kardemummakärnor

Blanda ihop alla ingredienser till en lös smet.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.


Deg
Fördegen
2 ägg
1000 gram vetemjöl
400 gram mjukt smör

Blanda i äggen och mjölet i fördegen.
Arbeta in smöret, och bearbeta till en elastisk deg.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek i ungefär en timme.


Remons

400 gram mjukt smör
160 gram strösocker

Vispa ihop smör och strösocker till remonsen. Låt stå framme.


Sockerlag
200 gram strösocker
200 gram vatten

Gör sockerlagen genom att värma blandningen av strösocker och vatten tills alla sockerkristaller smält (var noga med att det inte kokar!)
Låt stå tills bullarna kommer ut ur ugnen.


Sätt ugnen på 200 grader.


Se fortsättning nedan för respektive vetebröd!






Längder
Remons
Kanel
Vaniljsocker
Nutella + hackade valnötter
Pärlsocker
Mandelspån

Väg upp degbitar á 210 gram och rundriv lätt.
Kavla ut till avlånga plattor. 
Bred ut ett lager remons och därefter valfri fyllning.
Rulla ihop från kortsidan till en tajt rulle. 
Lägg längderna på en plåt och klipp jack, och lägg bitarna växelvis åt höger och vänster. 
Låt jäsa i ca 1 timme.
Strö över pärlsocker eller mandelspån beroende på fyllning.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills de fått fin färg.
Ta ut och pensla direkt med sockerlag.






2 bullkakor
Remons
Vaniljsocker
Kanel + apelsinskal
Pärlsocker

Väg upp två degbitar á 420 gram. 
Kavla ut till avlånga plattor. 
Bred ut ett lager remons och därefter valfri fyllning.
Rulla ihop från kortsidan till en tajt rulle. 
Klipp ca 2 cm tjocka bullar och lägg i en springform á 24 cm.
Låt jäsa i ca 1 timme.
Strö över pärlsocker på vaniljkakan.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, eller tills de fått fin färg.
Ta ut och pensla direkt med sockerlag.






Örfilar
Remons
Kanel
Pärlsocker

Använd resten av degen och kavla ut den till en stor platta.
Bred på remonsen och strö över kanel.
Rulla ihop från långsidan till en tajt rulle.
Klipp ca 2 cm tjocka bullar och lägg dem på högkant på en plåt.
Tryck till dem med fingret eller med "skaftet" på en gaffel till örfilar.
Låt jäsa i ca 1 timme.
Strö över pärlsocker och grädda i ca 15 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.
Ta ut och pensla direkt med sockerlag.






Som ett hav av bullar...





Vetebröd kan ju varieras i all oändlighet. I jul tänkte jag prova att byta ut kardemumman mot saffran i vaniljbullkakan. Och kanske fylla med vaniljkräm för extra goda bullar. Mandelmassa är också ett bra trick för extra goda, och saftiga, bullar. Saffran och mandel passar ju väldigt bra ihop.

Kanel och apelsin är ju väldigt juliga smaker, och det doftade väldigt juligt och gott när den kakan kom ut ur ugnen. Så den ska jag nog också prova till jul. Med lite florsocker pudrat ovanpå ser kakan lite festligare ut.




Med ett fint band runt bullkakan får du en trevlig gå bort-present. 


Hoppas ni får en fin helg! ♡