23 augusti 2016
Rutigt, snurrigt, fläckigt...
Med en och samma grunddeg - en klassisk mördeg - kan du göra tre olika formade kakor (minst). Jag gjorde klassiska schackrutor, snurrkakor och tigerkakor. De känns mysigt tantiga och passar in på mitt kakfat vid alla tillfällen. Mördegen görs med ett 1-2-3-recept. 1 del strösocker (eller florsocker), 2 delar kallt smör, och 3 delar vetemjöl. Och delarna räknas i vikt. Inga ägg tillsätts till detta recept, och byter du smöret mot mjölkfritt margarin blir kakorna veganska.
Mördeg
100 gram strösocker
200 gram kallt smör
300 gram vetemjöl
50 gram vetemjöl
50 gram kakao
(Äggvita)
Häll alla ingredienser förutom den lilla mängden vetemjöl och kakaon i din köksassistent.
Blanda degen med vingen tills den precis går ihop.
Dela upp degen i två lika stora delar.
Blanda i resterande vetemjöl i den ena, och kakaon i den andra.
Platta ut till fyrkanter, plasta in och lägg i kylen någon timme.
Schackrutor
Kavla ut degfyrkanterna till lagom tjocka plattor.
Skär lika långa och breda "stänger" av både den ljusa och den mörka degen.
Pensla kanterna med lite äggvita och lägg ihop "stängerna" till ett schackrutemönster.
Lägg kallt för att stelna till innan du skär upp kakor, ca ½ cm tjocka.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader, ca 8 minuter.
Snurrkakor
Kavla ut degfyrkanterna till ca ½ cm tjocklek.
Lägg den ena ovanpå den andra.
Snurra ihop från långsidan.
Lägg rullen kallt för att stelna innan du skär upp kakor, ca ½ cm tjocka.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader, ca 8 minuter.
Tigerkakor
Ta antingen kant- och restbitar från tidigare nämnda kakor, eller lägg bara ihop de ljusa och mörka detbitarna lite huller om buller och tryck ihop till en rulle utan att blanda degarna för mycket.
Lägg rullen kallt för att stelna innan du skär upp kakor, ca ½ cm tjocka.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader, ca 8 minuter.
Ha en fin tisdag! ♡