12 augusti 2016

Gräddtårta med blåbärssylt



Idag firade vi pappa som fyllt 65, och jag stod för tårtan. Det fick bli en enkel gräddtårta, men med blåbärssylt som fyllning, istället för hallonsylt som är klassisk. Den här typen av tårta är perfekt att göra när man har ont om tid. Hinner du inte koka egen sylt kan du använda köpt sylt med hög bärhalt. Men vaniljkrämen tycker jag att du ska lägga mer tid på. Det är stor skillnad på en egenkokt vaniljkräm och marsankräm man köper. 

Både krämen och bottnarna kan du förbereda dagen innan du fyller tårtan. Sylten kan du göra veckor i förväg. Fyll gärna tårtan i god tid, så att den får stå fylld i något dygn. Då saftar den till sig och blir ännu godare.







Anslag
200 gram ägg 
100 gram strösocker
120 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smörj och kraga en form à 20 cm.
Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt, i ca 10 minuter.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Sikta och vänd ner i äggsmeten försiktigt.

Häll smeten i formen och grädda i ca 20 minuter.
När du tar bottnen ur ugnen, lägg genast en plåt ovanpå, och vänd alltihop upp och ner. Låt sedan kallna.


Blåbärssylt
500 gram blåbär
500 gram syltsocker
½ citron

Desinficera glasburkar genom att antingen koka dem i en kastrull i några minuter, eller ställa in dem i ugnen i 100 grader några minuter.
Häll blåbär, syltsocker och en halv citron, skuren i skivor eller kvartar, i en kastrull.
Mosa bären lite med en sked mot kastrullens sida, eller med en potatispress.
Koka upp, och låt sedan koka under 2-3 minuter.
Skumma av sylten noga.
Häll upp sylten i burkar, låt svalna innnan du sätter på lock, och ställ sedan i kylen.



Vaniljkräm
500 gram röd mjölk
1 vaniljstång
120 gram äggula
125 gram socker
40 gram maizena
25 gram smör

Häll upp mjölken i en kastrull.
Dela och skrapa ur vaniljstången och ha i både frön och stång i mjölken.
Vispa upp ägg, strösocker och maizena till en fluffig smet i en bunke.
Koka upp mjölken, och häll den försiktigt över äggsmeten under konstant vispning.
Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud försktigt tills krämen tjocknar.
Ha plattan på låg till medelhög värme, och rör om hela tiden för att krämen inte ska brännas vid eller skära sig!
Häll krämen genom en sil ner i en bunke, och blanda i smöret.
Plasta in, och kyl ner krämen så snabbt som möjligt.
Skölj av och spara resterna av vaniljstången. Låt torka och mixa sedan med strösocker, så får du eget vaniljsocker!







Sätt ihop tårtan
Dela bottnen i tre delar.
Bred blåbärssylten på den understa botten.
Lägg på nästa botten och bred ut ett tjockt lager vaniljkräm.
Lägg på sista botten.
Vispa upp grädde ganska lätt, men inte rinnigt. 
Bred ut grädden jämnt över tårtan. 
Dekorera med valfria bär efter säsong.
Pudra eventuellt över lite florsocker vid servering.





Ha en fin fredag! ♡