28 maj 2017

Charlotte Russetårta på mors dag


En somrig tårta bjöd jag mamma på idag, en Charlotte Russe. 





Botten
75 gram smör
2 dl mjölk
3 dl strösocker
3 ägg

Skal och saft av 1 citron
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form, 1½ liter.
Smält smöret.

Häll i mjölken i smöret så det svalnar lite.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver.
Blanda i smöret, citronsaft och -skal i äggsmeten, och vänd sedan försiktigt i mjölet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter.
Känn med en sticka om smeten är färdig, den ska inte vara kladdig.
Ta ut kakan och låt den svalna i formen några minuter, vänd den sedan och låt svalna helt på galler med formen över.


Hallonmousse
400 gram frysta hallon
1½ dl strösocker
5 gelatinblad
4½ dl vispgrädde

Lägg gelatinbladet i iskallt vatten.
Koka upp hallonen med sockret, och koka bort lite av vattnet.
Kör slätt med en stavmixer och häll genom en sil.
Krama vattnet ur de mjuka gelatinbladen och blanda i dem i hallonen.
Låt svalna något.
Vispa grädden, dock inte för hårt. Då blir den övervispad när hallonen vänds i.
Vänd försiktigt i hallonen i vispgrädden.





Sätta ihop tårtan
1 tårtbotten
Hallonmousse
Savoiardikex
Vit choklad
Färska jordgubbar, hallon och blåbär 

Tryck ut tårtbottnen till en 15 cm cirkel, och lägg den i en plastad tårtring, 15 cm i diameter.
Pensla med lite av hallonpurén eller lägg på några hallon.
Fyll tårtringen med hallonmoussen.
Lägg tårtan i frysen över natten.
Ta ut tårtan och ta bort tårtringen och plastbandet.
Smält lite vit choklad, pensla på kexen för att fästa dem runtom tårtan.
Knyt ett dekorativt band runtom kexen.
Dekorera ovansidan av tårtan med färska jordgubbar, blåbär och hallon.






Hoppas att ni haft en fin mors dag, alla fantastiska mammor!